Falska nyheter i flera media

Artikel Kinakännaren Ola Wong: ”Landet testar gränserna för vad man kan göra”
Artikel Gui Minhai framtvingad i kinesisk tv
Artikel Sverige använder mig för att ge Kina problem
Artikel Gui Minhais ord i intervjun ifrågasätts: ”Inte frivilligt”
Artikel Här hängs svensken ut i kinesisk propaganda-tv
Artikel Gui Minhai framtvingad i kinesisk tv
Media SVT, DN, Expressen
Webb adress https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kinakannaren-ola-wong-kan-ses-som-en-skymf-mot-sverige, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/gui-minhai-framtvingad-i-kinesisk-tv, https://www.dn.se/nyheter/varlden/gui-minhai-sverige-anvander-mig-for-att-ge-kina-problem/ , https://www.expressen.se/nyheter/gui-minhais-ord-i-intervjun-ifragasatts-inte-frivilligt-/ , https://www.expressen.se/kultur/har-hangs-svensken-ut-i-kinesisk-propaganda-tv/ ,
Publicerad Drev under flera dagar.
Skribent Ett flertal

Det är högst förvånande att främst SVT som framhåller sig själva som neutrala och ett kvalitets media kan sjunka till denna nivå. Vidare är det intressant att notera att hat-drevet huvudsakligen har drivits av Bonnierfamiljens tidningar. Det har spekulerats om detta har samband med familjens kopplingar till de krafter USA som driver globaliseringen, och som måste se Kinas utveckling som ett hot.

Det är även intressant att se vilket val av personer som tillåts yttra sig, personer som utger sig för att vara ”kinakännare” och journalister, en del som aldrig någonsin har lagligt verkat i Kina som ackrediterad journalist eller på journalistvisum, och därför stängts av från av komma in i Kina.

Det skall även påpekas att Gui inte har avslutat sitt kinesiska medborgarskap i enlighet med de krav som finns. Eftersom Kina inte accepterar dubbla medborgarskap är han endast kinesisk medborgare i Kina. Medborgarskapet är dessutom ointressant, ett utländskt medborgarskap get inte någon immunitet mot brott, inte heller i Sverige.

Ronja Mårtensson och SVT uppmanas först att ta en titt på de följande länkarna. Där finns detaljerade referenser och källor. Vissa källor, som direktkontakt med polisen, myndighetspersoner, och inblandade under kinesisk Guanxi kan inte uppges då kinesisk lagstiftning inte tillåter det. Ett flertal personer ligger bakom länkarna, några med närmare 50 års erfarenhet att bo och arbeta i Kina och med mycket väletablerade kontakter under Kinas Guanxi. https://en.wikipedia.org/wiki/Guanxi

https://en.wikipedia.org/wiki/Gui_Minhai

https://kinarummet.wordpress.com/2018/01/31/gui-minhai-kan-fa-dodsstraff/

https://kinarummet.wordpress.com/2018/01/25/gui-minhai-igen-var-de-svenska-diplomaterna-involverade-i-manniskosmuggling/

http://vflnyheter.se/utredning-av-fallet-med-den-forsvunne-gui-minhai-chef-for-bokhandel-i-hongkongs-causeway-bay/

Kommentarer.

– Kinakännaren Ola Wong

Om vi skall kalla Ola Wong ”Kinakännare” skall vi på samma grunder kalla NMR (Nordiska Motståndsrörelsen) för ”sverigekännare”. Wong är mycket skicklig i att skriva, men har åtskilliga gånger ertappats med att sprida förfalskad information om Kina och kineser. Hans skriverier har alltid varit Kina fientliga.

– Landet testar gränserna för vad man kan göra

Falskt. Kina har agerat precis efter samma rättsprinciper som Sverige i till exempel fallet Rakhmat Akilov från Uzbekistan. Alla länder har lagar och regler, och ett utländsk pass ger knappas någon immunitet mot brott, varken för Gui Minhai eller Rakhmat Akilov. Att följa lagen är inte frivilligt, inte heller i Sverige, oavsett vilka åsikter en person hyser.

– stark kritik från Kina som varnar för försämrade relationer.

Sverige accepterar inte att främmande länder påverkar svenskt rättsväsen, varför ska Kina göra det. Ett undantag i Sverige har varit USA som under hot om sanktioner påverkade Pirate bay fallet, och Sverige böjde sig.

– kritiken och varningen helt i linje med Kinas nya världspolitik.

Falskt. Det finns ingen kinesisk ”ny världspolitik”. Kina har länge förespråkat att överge det nuvarande USA kontrollerade och USA styrda systemet.

– där man vill ha en Kinaledd världsordning

Falskt. Kina förordar ett multipolärt system där länder umgås och handlar fredligt som grannar, medan USA försöker med sin krigsmakt implementera t ett monopolärt system med USA som världens envåldshärskare och arkitekt (Pentagon, Trump).

– det inte spelar någon roll vilket pass du har, utan om du bryter mot Kinas intressen så kan du bli gripen

Sant. Det är samma sak i Sverige och alla länder. Den som bryter mot landets lagar kommer att få stå till svars för det.

– Minhai ska ha gripits när han var i sällskap med två svenska diplomater.

Stämmer. Möjligen var diplomaterna inte informerade om att hans villkorliga frigivning och att han var på flykt undan rättvisan. Möjligen var diplomaterna involverade i olaglig människosmuggling.

– Man är orolig att det ska hända andra europeiska medborgare om dem inte faller Kina i smaken, säger han.

Falskt. Alla som följer lagen har knappast något att oroa sig för, varken i Kina eller Sverige. Tvärtom är Kina mycket tolerantare än Sverige, Sverige är kända för att ha många lagar inte accepterade på andra platser.

– europeisk samling för att ett eventuellt frisläpp ska bli aktuellt – inte bara ord.

Det vore mycket olyckligt om Europa gadda ihop sig mot Kina.

– Man säger att han är inblanda i en kriminell utredning, så det ser ganska mörkt ut

Sant. Gui har dömts för, och anklagas för, mycket allvarliga brott. Han har två gånger flytt från rättvisan på ett mycket tvivelaktigt sätt, han har förfalskat och varit på rymmen i över 10 år medan han med full vetskap fortsatt att allvarligt bryta mot lagen, han har två gånger erkänt och gjort avbön, förtroendet hos myndigheterna är nog förbrukat nu.

– framtvingat erkännande i kinesisk tv

Falskt. Kina framtvingar inget, men man har helt andra rättsprinciper än Sverige. Svenskt rättsväsenden är baserat på att hota och skrämma alla till efterlevnad, kinesisk på att återinpassa en brottsling i samhället. Ett offentligt erkännande är första steget, det är en princip som funnits i tusentals år och i sig själv är en bestraffning. En anklagad har alltså i princip ett val att offentligt erkänna, eller försvara sig i domstol och potentiellt gå i fängelse.

– svenska myndigheter bär skulden för hans situation

– genom att lura honom på ett tåg mot Peking

– under förevändning för ett läkarbesök för att sedan smuggla tillbaka honom till Europa

– hämtad i sitt hem i Ningbo av de svenska diplomaterna och satt på ett tåg mot huvudstaden

Det är ingenting vi vet, men det låter troligt med tanke på uttalanden från svenska politiker.

– påstod Kina att de släppt Gui Minhai

Falskt. Gui hade släppts och fick bo med sin familj i Ningbo, under anmälningsplikt, reseförbud och yppandeförbud. Han avvek.

– inlåst i två år utan rättegång

Falskt. Det kallas häktning under förundersökningen, och är exakt som i Sverige.

– den svenska ambassaden i Peking där Gui Minhai skulle genomföra ett läkarbesök

Den som behöver läkarundersökning går till en läkarmottagning eller sjukhus, inte ett utländsk ambassad.

– har publicerat regimkritiska publikationer om flera kinesiska ledare

Falskt. Gui’s publiceringar hade inget med regimkritik alls att göra. Det var uppdiktade personangrepp på uppsatta personer med overifierade anspelningar på sex, sexbrott, kvinnoaffärer, ekobrott, och liknade skvaller. Avsikten tydlig att undergräva deras trovärdighet och samhällets stabilitet. Det ryktas att en svensk namngiven bloggare har varit behjälplig med sådant uppdiktat material, samma person som nu angriper Kina. Andra involverade sägs vara politiska motståndare i Kina och USA’s underrättelsetjänster. Gui rapporteras ha fått rundligt betalt för att sprida materialet genom att smuggla in böcker till Kina och ha blivit mångmiljonär på dessa affärer, medel som investerats i fastigheter, bland annat i Thailand.

Tidslinje

1964 Gui Minhai föddes i Ningbo i Kina

1988 Gui Minhai kom till Sverige som studerande.

1989 Tiananmen händelserna. Gui Minhai ljuger för att få uppehållstillstånd och senare medborgarskap i Sverige, han påstår att han deltog och är förföljd. Då var ännu inte internet utvecklat, vilket inte skedde förrän 1995. Han var aldrig involverad. Han befann sig i Sverige och studerade.

1999 Gui återvänder till Kina. Han går inte igenom de procedurer som krävs för att avsluta sitt kinesiska medborgarskap. Förmodligen upplyste han aldrig de kinesiska myndigheterna om sitt svenska medborgarskap. Kina tillåter inte dubbla medborgarskap, och ett kinesisk medborgarskap kan inte dras in.

2003 December. Kraftigt berusat, redlöst enligt polisen, kör han ihjäl en 23-årig ung kvinna, och smiter från olyckan.

2004 Gui döms för grovt rattfylleri, grovt vållande till annans död och smitning. Straffet blir 2 års fängelse. Gui erkänner och gör offentligt avbön att han ångrar sig. Straffet förvandlas till villkorlig med övervakning, reseförbud och rapportplikt. Olyckan blev vida uppmärksammad i alla media, speciellt moderns kamp för att få Gui Minhai fälld till ett hårdare straff. Hon demonstrerade att Gui Minhai måste ha kört 110 km/h eller fortare i tätort. Förmodligen fråntogs han sitt kinesiska pass. Myndigheterna tycks dock inte ha fått veta att han även hade ett Svenskt.

2004 Gui avviker två månader senare på falska handlingar till Hong Kong, och reser vidare på sitt svenska pass.

2006 Gui sätter upp sitt bokförläggarföretag i Hong Kong, väl medveten om att han inte kan utelämnas till Kina. Böckerna är inte om politik eller regimkritik, utan han publicerar fabricerade rykten och skvaller om högt uppsatta personer i Kina, skvaller om sexbrott, kvinnoaffärer, ekobrott, osv. Tillskyndare med fabricerat material rapporteras vara politiska motståndare i Kina, USA’s underrättelsetjänster, och en svensk namngiven bloggare som senare bannlysts från Kina. Att sprida falska rykten är kriminellt i Kina, men Gui smugglar in böckerna, totalt omkring 200 titlar. Det rapporteras att Gui får rundligt betalt av politiska motståndare och USA, och även den svenska bloggaren sägs tjäna mycket bra på affärerna. Pengar är Gui’s motiv och han blir miljonär och köper fastigheter. Han uppges ha tjänat minst HKD10 miljoner.

2015 Gui söks upp i sin lyxvåning i Thailand av thailändska och kinesiska ämbetsmän och ges tillfälle att återvända frivilligt till Kina och försvara sig, eller bli deporterad, helt enligt Kinas lagar. Han återvänder frivilligt. Han återvände förmodligen på ett plan med kinesiska deporterade ”papperslösa” som illegalt uppehållit sig i Thailand. Då behövs inga immigrations papper. Gui erkänner återigen och förklarar sig ångerfull.

2017 Gui släpps från häktet efter fullbordad förundersökning. Han får återvända till sitt hem i Ningbo, men beläggs med reseförbud, anmälningsplikt och yppandeförbud.

2018 Avviker han igen från sin villkorliga frigivning under förevändning att han skall läkarundersökas på svenska ambassaden. Han grips i sällskap med två svenska diplomater. Den som söker läkare går normalt till en läkarmottagning, eller sjukhus, inte en utländsk ambassad. Gui är i Kina kinesisk medborgare och i Kina endast kinesisk medborgare, och svenska diplomater har inga rättigheter. Han är igen frihetsberövad och förmodligen häktat.

Sammanställning från Kinarummet redaktionen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s