Bevare oss för Nordmännens….

Artikel Stort upprop: Gui Minhai måste friges
Media Dagens Nyheter, Journalisten, SVT, medievärlden, med flera.
Webb adress https://www.dn.se/kultur-noje/stort-upprop-gui-minhai-maste-friges/ https://www.journalisten.se/nyheter/brett-upprop-minhai https://www.journalisten.se/debatt/frige-gui-minhai https://www.svt.se/opinion/frige-gui-minhai https://www.medievarlden.se/2018/06/brett-upprop-gui-minhai/ med flera
Publicerad 180605
Skribent Anonym,

– Två och ett halvt år har nu gått sedan kinesiska agenter grep den svenske medborgaren, bokförläggaren Gui Minhai i hans semesterbostad i Thailand och förde honom till Kina.

Gui är kinesisk medborgare, Kina accepterar inte dubbla medborgarskap, och han var på rymmen efter att ha avvikit, rymt, från en villkorlig fängelsedom efter en dödlig trafikolycka han orsakat starkt berusad. Han smet från Kina på förfalskade dokument och hade hållit sig undan rättvisan i närmare tio år. Han spårades till Thailand, uppsöktes av Thai polis och kinesiska tjänstemän, och helt korrekt i enlighet med kinesiska och internationella regler erbjöds att återvända frivilligt, eller bli deporterad. Ett parallellfall är den svenske ”Rullstolsmannen” i Brasilien.

– förklarade i en uppenbart framtvingad och falsk redogörelse
– Han sade sig inte vilja ha något stöd från de svenska myndigheterna.
– Nu klandrade han de svenska myndigheterna för att ha utnyttjat honom som en schackpjäs i ett politiskt spel och förklarade på nytt att han inte önskade något bistånd från svensk sida. Dessa uttalanden inför tv-kamerorna saknar all trovärdighet

Brottslingar måste enligt kinetisk lag erbjudas att göra offentlig avbön och erkänna. Det har stor inverkan på domen, ofta kan det ersätta ett fängelsestraff. Dom har samtidigt full frihet att bestrida anklagelser i domstol.

– kinesiska myndigheterna lät förstå att han nu var fri.

Det var han, men belagd med reseförbud, yppandeförbud och han hade anmälningsplikt.

– Den 20 januari i år steg han på ett tåg i Shanghai för att tillsammans med två svenska diplomater resa till Peking och där besöka svenska ambassaden.

Han hade för andra gången brutit mot villkoren för sin frigivning. Han skulle ha blivit arresterad även i Sverige under samma förhållanden.

– utfall mot framför allt Sveriges regering för att lägga sig i Kinas inre angelägenheter.

Helt sant. Hur skulle svenska regeringen och svenskt rättsväsende reagera på påtryckningar att frige Rakhmat Akilov, eller försöka påverka svensk rättsväsende.

– agerande mot Gui Minhai strider mot grundläggande rättsprinciper

Tvärt om, det följer helt vedertagna rättsprinciper.

– Utfallen mot Sverige skadar förbindelserna mellan Sverige och Kina.

Helt klart att utfallen av Sverige mot Kina skadar förbindelserna för framtiden. En mycket högt uppsatt diplomat har nyligen gjort klart att Kina kommer att alltmer se till ”Guanxi”, tillit, relation och förtroende, mellan länder när det gäller försäljning i Kina eller investeringar. Detta skadar klart Sveriges framtid i Kina, färre kinesiska investeringar i Sverige, och svårare att investera för svenskar i Kina, eller att exportera till Kina blir troliga resultat. Vi talar alltså om en betygssättning av svenska relationer som direkt slår igenom på handeln och relationer.

– ”Att kunna ändra sig när man har begått ett fel – ingenting är mera gott än detta”

Och Sverige kan förstås inte tänka sig något sådant. Här gäller det en kinesisk medborgare och allvarlig brottslighet genomförd i Kina som strider mot kinesisk lag. Att Gui använde svenskt pass för att hålla sig undan rättvisan har knappas med saken att göra.

– Bokförläggaren greps för andra gången den 20 januari i år. Han arresterades ombord på ett tåg av civilklädda poliser, när han reste tillsammans med svensk ambassadpersonal.

Han hade avvikit från och brutit mot villkoren för sin frigivning. Han var helt enkelt på rymmen – igen. Det var andra gången.

– Gui Minhai anklagas för att ha läckt statshemligheter.

Falskt. Det är en felöversättning, vad han har gjort sig skyldig till är att allvarligt skadat Kinas anseende och rykte genom att sprida falska rykten, allvarlig försökt att skada ryktet och trovärdigheten hos högre tjänstemän. Detta kan snarare jämföras med begrepp som högförräderi, förtal och ärekränkning, att skända, kränka, anstiftan och uppvigling till våld, uppror, förolämpa, osv. Det rapporteras även att USA låg bakom och finansierade publiceringarna i syfta att undergräva Kinas stabilitet, samhälle och rykte. Även i den svenska brottsbalken nämns högförräderi och landsförräderi, och i lindrigare fall landssvek.

– Mighty Current i Hongkong gett ut och sålt känslig populärlitteratur om Kinas högsta ledning
– Förlaget har gjort sig känt för att ge ut böcker som är förbjudna i Kina.

Det var billigt fabricerat ogrundat skvaller avsett att tjäna snabba pengar på. Det rapporteras även att CIA låg bakom och finansierade. Sådant är förbjudet i Kina liksom i Sverige.

Sådan här aggression där svenskar försöker att påtvinga Kina, eller andra länder, sina idéer, kultur och ideologi kan alltså komma att bli dyrt för Sverige i det långa loppet Det blir svårare att sälja till Kina, kinesiska investeringar i Sverige minskar, och svenska företag köps upp och flyttas utomlands. Den svenska samhällsmodellen är som bekant inte speciellt framgångsrik, medan den kinesiska är motsatsen.

”Från Nordmännens raseri bevare oss milde herre gud”, bad man en gång. Idag behöver länder som Kina inte be, man kan sparka ut inkräktarna från nordlandet närhelst man önskar.

Vi har genom kanaler haft kontakt med Gui Minhai. Han är fri, men som tidigare belagd med reseförbud, yppandeförbud och anmälningsplikt. Han befinner sig på hemlig ort, och vill absolut inte ha något mer med Sverige att göra. Han är bitter, arg och känner sig utnyttjad.

Han är arg på Sverige, för att inte säga rent ut urförbannad. Han ser att Sverige har utnyttjat honom för att sprida sin egen förlorarkultur och förlorarideologi, han har utnyttjats av journalister som klick-bete för att tjäna pengar, och hela böcker har producerats som är rena orgier i fabricerade falsarier har skrivits för att utnyttja honom, utan att han fått något tillfälle att säga sitt. Han är även arg då den svensk person som sägs ha skrivit en hel del av de falska nyheter han publicerade helt har undgått att granskas, även om personen har förvisats på livstid från att vistas i Kina.

Nu vill han helt enkelt vara ifred.

Dessa drev och ageranden skadar Sveriges framtida relationer, handel och investeringar i Kina, och Kinas investeringar i Sverige, men även när det gäller andra länder. Det blir Sverige som blir den förlorande parten, eller snarare, svenska jobb, försäljningar till Kina och investeringar. Sverige lägger sig i Kinas inre och nationella angelägenheter. Det är knappas bra för framtiden.

Speciellt som en av Kinas mest seniora diplomater nylige sa att Kina kommer alltmer att lägga vikt vid Guanxi, goda relationer och förtroende, med andra nationer i sin handel och investeringar.

http://vflnyheter.se/utredning-av-fallet-med-den-forsvunne-gui-minhai-chef-for-bokhandel-i-hongkongs-causeway-bay/

http://www.xinhuanet.com/legal/2016-01/17/c_1117800737.htm

Wiki; ”In 2013, Gui, Lee Bo, and Lui Bo set up Mighty Current Media[23] (also
referred to as Sage Communications),[6]a Hong Kong company specialising in publishing and distributing books on political gossip about leaders in China.

Wiki; The books have been described in the Western media as ”thinly-sourced, tabloid-style political books … which are outlawed in mainland China”

Wiki; Gui’s colleague, Lee Bo, acknowledged that Gui’s books contained a lot of conjecture and gossip rather than actual fact, and described Gui as a businessman whose publishing was motivated by profit rather than ideology

Wiki; 17 January 2016 stating that an individual by the name of Gui Minhai had been detained (häktad) relating to a fatal traffic accident in December 2003 in which a schoolgirl died. Xinhua alleged that Gui Minhai (桂敏海), with a different but identical-sounding middle character with respect to Gui Minhai the publisher, had fled abroad under the guise of a tourist in November 2004 using a borrowed identity card following the court case

Wiki; (Gui) have been sent to China from Cambodia on a plane loaded with Chinese deportees

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s