Fantasifulla hat-bloggar av statliga SR

Artikel Flera – se nedan
Media Sveriges Radio
Webb adress Se Nedan
Publicerad November 2018
Skribent Hanna Sahlberg hanna.sahlberg@sverigesradio.se Ivar Ekman ivar.ekman@sr.se Ulrika Bergqvist ulrika.bergqvist@sr.se

Vi vill gärna veta varför Hanna Sahlberg, Ivar Ekman, och Ulrika Bergqvist så öppet och med SR som plattform stöder terrorism och Islamska Staten. Analysen och genmälet nedan blev lite lång, men de falska nyheterna var otroliga. Just när man trodde kvaliteten inte kunde sjunka mer, ytterligare ett antal bloggar med Kina-hat.

Hanna Sahlberg försöker påskina att Kina bedriver ett religiöst och folkligt förtryck i Xinjiang. Verkligheten är att Kina arbetar på att förhindra att en ny islamisk stat, IS eller ISIS, etableras i Xinjiang. Källor som Time, Reuters, The Diplomat, SCMP, Foreignpolicy, Whashington Times, osv, beskriver det korrekt. Folk i Xinjiang har utsatts för intensiv propaganda för att radikalisera befolkningen till väpnat uppror mot Peking och att etablera en Islamisk Stat, man har talat om att Kina kommer att se ”floder av blod”. Kina bemöter det med information, utbildning och omskolning, en del i omskolningsläger, för det mesta i skolor eller samlingslokaler.

Artiklarna är så grova förfalskningar av verkligheten att det uppriktigt skrämmer, eller till och med roar. Till och med nazisternas förföljelser mot judarna var mer diplomatiska, nu är det kineserna som förföljs med SR propaganda. Detta är ett otroligt hat och hets drev mot ett annat folk med desinformation och falska nyheter. Det är verkligen inte att förundra sig över hur föraktet för att inte säga hatet mot svenska journalister hela tiden ökar, och förtroenden störtdyker.

Till och med vanligtvis Kina fientliga DN har uppmärksammat underligheterna i en artikel och stämplat dom som löjeväckande. SR’s Hanna Sahlberg talar om ”halsgrepar”. Det var ett gammalt polisverktyg, en klyka i ändan av ett skaft, man tryckte in klykan över någons hals där den låste sig. Sådana existerade även förr i Sverige, och fanns på en del polisstationer ända in på 50-talet, men användes aldrig. Det är verkligen svårt att tro att polisen i Kina har börjat använda ett forntida historiskt polisverktyg.
https://www.dn.se/nyheter/sverige/niklas-orrenius-har-anvands-elektriska-halsgrepar-mot-folket/

Det är så här dessa ”halsgrepar” ser ut och fungerar. Avsikten är att polisen eller väktare skall kunna hålla till exempel en knivbeväpnad person ifrån sig.

Hanna Sahlberg ljuger och förfalskar. Vad det rör sig om är ett försvarsvapen som kinesiska polisen använder för att hålla till exempel en knivbeväpnad man ifrån sig. Bilden visar hur dom används.

SR mörkar dessutom det mesta av fakta vad som pågår. Ungefär hälften av befolkningen är muslimer, och där finns både Sunni och Shia muslimer, och som bekant drar dom inte jämt. Halva befolkning beskrivs som Han kineser, men Han kineser är inget folk utan består av många olika etniska grupper med olika historia, språk, religion och kulturer. Den gemensamma nämnaren är att deras förfäder en gång var del av den mycket framgångsrika Han dynastin. Muslimer anser som bekant att icke muslimer är ”orena” och skall förjagas eller dödas. Dessutom finns omkring 1% kristna som ofta förföljs och trakasseras av muslimerna.

Som bekant har IS, Islamska Staten, eller ISIL, förlorat allt sitt territorium i Syrien och Irak. Delar av de kvarvarande terroristerna har genom USA försorg skeppats upp till dessa områden enligt samstämmiga uppgifter från säkerhetstjänsten i både Kina och Ryssland. Den nu hemlösa IS-rörelsen siktar på att återetablera en islamsk stat med eget territorium, men nu i Xinjiang, och har mycket aktivt rekryterat terrorister i området och likt tidigare i Syrien drivit intensiva kampanjer för att värva folk till ett nytt IS.

Trovärdiga media talar om ”illegal religious infiltration”, “slick ISIS recruitment videos have struck a cord in Xinjiang”, “Uighur militants have historically been drawn to holy wars”, “Uighur extremists have also used bloody tactics to agitate” (Källa Time).

“Uyghurs have joined Islamic State”, “Internet-based propaganda activity of the Turkestan Islamic Party (TIP) has increased dramatically.”, “The TIP’s members consist mainly of ethnic Muslim Uyghurs” (Källa The Diplomat).

“The Islamic State Pledged to Attack China Next”, “The Islamic State is now setting its sights on China”, “they pledged to “shed blood like rivers” in attacks against Chinese targets” (Källa Foreignpolicy).

“Uighur IS fighters vow blood will ‘flow in rivers’ in China”, “Vowing to plant their flag in China”, (Källa Reuters)

“Islamic State militants recruit Xinjiang locals” (Källa ABC News)

Se fullständiga referenser i slutet på denna sida.

Så har vi gått igenom alla dessa konstiga påståenden i artiklarna.

– I Kina ökar kontrollen eller förtrycket av oliktänkande – och det gäller även i den akademiska världen.

Det äger viss riktighet. Oliktänkande, terrorister som Rakhmat Akilov – Drottninggatan terroristen, och andra extremister är inte välkomna att utföra våldsdåd och uppvigla i Kina. Kinesiska myndigheter ingriper innan någon dör eller blir skadad. Man anser inte att sådan verksamhet är yttrandefrihet eller mänskliga rättigheter.

– Nyligen avbröt det amerikanska Cornell universitetet ett studentutbyte med ett kinesiskt universitet. Anledningen var rapporter om studenter som förts bort av polis efter att ha demonstrerat tillsammans med fabriksarbetare.

Kina anser inte att gatu- och lynchmobbar som uppmanar till våld och stenkastning är detsamma som yttrandefrihet. Det finns väletablerade system på plats i Kina för att lösa sådana konflikter, utan uppvigling från radikala studenter.

– En frispråkig före detta lärare i journalistik

Kina anser att universitet skall vara en plats för utbildning och kunskap, inte en plattform för extrem politisk verksamhet, aktivism eller uppvigling.

– [universiteten har] det bästa skyddet och den största akademiska friheten i Kina

Det är just därför extremister och våldsverkare på universitet i Kina stoppas. Dom förhindrar akademisk frihet till förmån för politisk, ofta extrem, mycket smalspårig frihet.

– Säkerhetsavdelningen – ser ut som en intern avdelning, – består – polis och säkerhetstjänst,

Falsk vinkling. Det kan säkert stämma. Det heter egentligen PSB, eller Public Security Bureau, och motsvarar inte alls den svenska polisen, och det är normalt att PSB får ansvaret för säkerheten på ett universitet och etablerar ett lokalt kontor. Det motsvarar svenska väktare.

– Många tror att det blir bättre i Kina, men det är tvärtom.

Det blir bättre för de som strävar efter ett fredlig och harmoniskt samhälle, men betydligt svårare för terrorister, extremister, våldsbejakare och uppviglare som annars skulle förtrycka alla andra.

– kinesiska systemet inte skyddar oliktänkande

Nej – definitivt inte oliktänkande som terroristen Rakhmat Akilov eller andra våldsbejakande eller omstörtande extrema krafter. Det är just därför Kina är så harmoniskt och fredligt idag. Polisen går obeväpnad, behöver inte längre patrullera, och vanligt folk får då tillfälle att yttra sig utan förföljelser, trakasserier eller påhopp från extremister eller radikala.

Storyn om taxichauffören är på sätt typiskt, och det är typiskt just Peking. Lycksökande lantbor reser till Peking för dom tror det blir bättre, men dom har aldrig väntat sig hur höga levnadskostnaderna verkligen är och vilken kultur Peking har, och sedan känner dom att dom förlorar ansiktet om dom flyttar tillbaka hem. Peking är inte längre ”Kina”, det är som vilken storstad som helst. Ingenstans har någon försökt lura någon av oss i Kina, utom i Peking. Att han kör på GPS systemet är inget konstigt heller, det gör även mycket erfarna förare, för GPS systemet i Kina vet var det finns trafikstockningar eller olyckor och det guidar förarna runt problemet innan dom fastnar i köerna. Det har kanske inte Hanna Sahlberg upptäckt ännu. När skall media skicka kompetenta skribenter, inte bara okunniga amatörer.

Xinjiang är inte en av världens hårdast övervakade platser, det är Sverige, bara att det inte syns. Det är extremister och terrorister som övervakas i Xinjiang, så att vanliga människor inte behöver riskera att dö i någon slags Drottninggatan terrorism.

Det finns inga okända läger i Kina, utom förstås när det gäller okunniga och inkompetenta utländska skribenter som vill jaga klicks. Kina har använt omskolningsläger i tusentals år istället för fängelse. Svenska fängelser är som bekant även dom omskolningsläger av sort, där kriminella lär sig från andra kriminella att bli mer effektiva och smartare kriminella.

Vad som händer i Xinjiang är att USA har skickat dit delar av det gamla IS från Syrien för att stödja bildandet av en nytt IS eller islamiskt stat. Kina motarbetar det genom information. Några hundratal IS terrorister har satts i slutna läger, några hundratal omskolas i öppna läger, och den breda allmänheten informeras. De mötena sker i skolor, samlingshus eller på landsbygden i någons hem. Kina motverkar och förebygger alltså att ett nytt Syrien/Irak utvecklas och det gör dom med information.

– Amnesty och Human Rights Watch uppmärksammat

Båda är välkända USA finansierade propagandakanaler. Det är jävig information.

– präglats av konflikter med centralmakten i Peking

Inte bara med Peking. De värsta ”konflikterna” har varit med den breda allmänheten och normalt kallas det terrorism. Små radikaliserade islamiska grupper har attackerat folk på liknande sätt som hände på Drottninggatan.

– Lokalbefolkningen vill inte längre prata med journalister

Det är som bekant inte bara i Kina. Journalister och deras lögn-drev och förfalskade information är helt enkelt inte välkomna längre. Precis samma sak råder över hela Kina och även i Sverige. Vi kopierade det här sammandraget från en webb diskussion av Kinas regeringens och Kinas ambassadörs åsikt om svenska journalister.

”bedräglig, lagbrytare, lögnaktig, falsk, skamlig, oärlig, överdriven vinklad, avsiktlig och uppsåtligt [falsk], [självutnämnd falsk] Kina expert, fabricerade nyheter och ”seriously inconsistent with facts and full of bias and lies”. http://www.chinaembassy.se/eng/sgxw/t1573515.htm

Tyvärr kan vi bara hålla med, och vi har direkt insikt i verkligheten på plats. Journalister har i alltför stor utsträckning förvrängt, vinklat och förfalskat information, allt färre litar på dom, och vill inte ha med dom att göra längre. Inte bara i Kina.

– insamling av DNA har gjort övervakningen total

Man har samlat in DNA från kända orosmakare och potentiella terrorister. Det gäller inte bara Kina utan även Sverige. Man har långt att gå innan man når en svensk nivå. I Sverige har man redan biometrisk registrerat nästan hela befolkning med de så kallade passfoto stationer och för ID kort.

– vittnar om sin tid i ett omskolningsläger

Det är säkert korrekt. Omskolningslägren drivs i viss mån efter samma principer, metoder och sätt som den svenska militärtjänsten, med disciplin och ordning, man ställer krav.

https://kinarummet.wordpress.com/artiklar/ett-arbetslager-i-kina/

– En gång när jag inte gjorde som dom sa så tvingades jag sitta på en stol i tjugofyra timmar

Så går det inte till. Det är propaganda. Vi har fått vara med på plats. Vi har förstahandserfarenhet på plats.

– från köksbord runt om i Stockholm upprepar uigurer ett och samma vittnesmål: De ringer och ringer till sina släktingar i Xinjiang men får inte kontakt.

Inte heller i Svenska institutioner tillåts mobiler. Detta för att undvika våldsamheter och även narkotika och organiserade fritagningsförsök.

– svarta huvor över huvudena

Även i Sverige använder polisen sådana spott-huvor om den gripne är våldsam.

– Det handlar om arbetsmarknadspolitik och utbildning

Det är korrekt. Sverige har precis samma problem, men i mindre skala. Invandrare bildar enklaver och om dom inte kan svenska får dom inga jobb. Kina har varit mycket framgångsrik med dessa metoder med utbildning och omskolning. Under 40 år, efter Mao regimen, har BNP per person ökat 52-faldigt i realvärde, justerat för inflation, och 700 miljoner har lyfts ur fattigdom. Varför borde inte innevånarna i Xinjiang få del av samma framgångar.

– För de uigurer som samarbetar med de kinesiska myndigheterna väntar belöningar

Precis som ofta för svenskar som samarbetar med svenska polisen.

– Det är bara de bästa som får åka,

Halvsanning. Alla får åka om dom vill, men de som visar sig framstående i studierna kan få sin resa betald. Kina arbetar mycket med att belöna. Sverige är betydligt mer inriktat på att övervaka, kontrollera och bestraffa.

– och bo på internat långt hemifrån

Det är inget unikt och gäller sak samma över hela Kina. Kina har en skriande brist på lärare och utbildningsresurser. Alltså måste man resurs-samla. Det är vanligt över hela Kina att eleverna bor på skolan i internatform.

– bli en del av det kinesiska systemet. Kommunistpartiet ser de unga
– en nyckel till assimilering och stabilitet

Det heter Kinas regering, inte ”kommunistpartiet”.

Nyckeln till stabilitet – ja, men man sysslar inte med varken integration eller assimilering. I Kina har alla rätt att vara sig själva, att vara stolt över sitt folk, historia, och kultur, det anses vara en mänsklig rättighet, men man ska kunna leva sida vid sida med varandra utan öppna och våldsamma konflikter som i tidigare tider, eller just nu i Sverige.

Kina är en stat med otaliga folk, kulturer och språk. Man har uppskattat att det finns så mycket som 1,500 språk i Kina, och över 30 skrivsystem. Kina arbetar mycket envist på att undvika den splittring och de konflikter som Sverige upplever just nu, och som man själva har upplevt under demokratin Kina mellan 1912 och 1949. Folk är väldigt stolta över att var ”Chonguoren”, vilket betyder ”kinaperson”, ofta felaktigt översatt som ”kines”, men samtidigt är man lika stolta över sin egen etniska tillhörighet. Folken i Kina är starkt nationalistiska, inte bara över staten Kina, utan även över sitt eget folk. Vi talar om 56 grupper, men verkligheten är att det finns över ettusen etniska grupper i Kina, bara i omskrivna Tibet, över 30.

– Kina upplever ett hårdnande tryck och både kyrkor och moskéer rivs.

Falskt, grovt falskt. Man bygger nya kyrkor och moskéer, och dom byggs ofta på de bästa tomterna och finansieras av myndigheterna. Däremot har radikaliserade grupper i just Xinjiang attackerat och förstört lokala kyrkor. 1% av befolkningen där är kristen.

– det kinesiska kommunistpartiet

Falskt. Det heter Kinas regering.

– lovar lydnad mot partiet och trohet mot partisekreterare Xi Jinping.

Grovt falskt och formulerat för att föra tankarna till Hitler Tyskland. Vad man kräver är respekt för landets myndigheter, regering, dess tjänstemän och andra folk. Inget som är olika mot Sverige.

– sätts jag omedelbart under konstant övervakning.

Om det är så är vi inte alls förvånade givet den falska nyheter som svenska journalister sprider, och det förakt svenska journalister har dragit på sig i både Kina och Sverige, men det är även en säkerhetsåtgärd för att skydda de mycket föraktade, avskydda och hatade utländska journalister som sprider falska lögner utomlands om Kina och dess folk. Sverige har speciellt utmärkt sig i det avseendet så senare tid.

– nästan ingen våga tala med mig

Falsk anledning. Journalister från utlandet och speciellt Sverige, är djupt misstrodda och avskydda. Inte heller vi på våran redaktion vill tala med dom. Vi gillar inte heller att bli mobbade, uthängda, och få höra vinklade och förljugna reportage om oss, vilket har hänt. Mobbarna har varit sådana självutnämnda ”Kina experter” som den kinesiska ambassadören nämner.

– att se till att jag inte åker till platserna runt Kashgar där de så kallade omskolningslägren finns

Givet de falska nyheter som sedan rapporteras är det förståeligt. Vi på våran redaktion har inte bara kunnat åka till omskolningsläger, vi har blivit inbjudna, kunnat fotografera och filma och intervjua. Vi kunde även själva kunnat välja läger och anlända utan anmälan.

– att hitta bra jobb i Kina för begåvade, flerspråkiga unga uigurer har ibland verkat omöjligt

Lögn, det går mycket bra, men grundkrav är språk och kvalifikationer, precis som i Sverige.

– Urumqi, där det stod: ”Sökande välkomnas, men inte från minoritetsfolk.”

Ganska skrattretande, förfalskad översättning för de som bor i området är just minoritetsfolk. Däremot krävs ofta att man talar lokalspråket flytande. Annars går det ju inte att kommunicera. Den som söker jobb i till exempel Hong Kong måste i de flesta fall kunna tala, läsa och skriva det lokala språket och det stavas alltid ut tydligt i annonsen även där. Det är ingen skillnad i Urumqi.

– pratar ett turkiskt modersmål är ett problem, enligt kinesiska företag och myndigheter. Likaså den islamiska kulturen och religionen.

Så även i Sverige. Ingen skillnad. I Sverige vill de flesta arbetsgivare att anställda skall kunna tala svenska, inte ett turkiskt språk, och man skall kunna uppträda på ett accepterat svenskt sätt och respektera svenska normer, klädskick, standard och uppträdande. Kina har omkring 1,500 språk.

– uigurer som kriminella, eller till och med terrorister — religionsutövning föder extremism.

Tyvärr är det verkligheten, åtminstone som det var, och samma sak ser vi beklagligt nog i Sverige. Det är just det Peking vill åtgärda med utbildningsprogram.

– De pratade oftast påtagligt bättre engelska än sina jämnåriga kinesiska klasskamrater

Det kan nog stämma. Ett turkiskt språk står närmare engelskan än de kinesiska och då är det lättare att lära sig. Det omvända gäller kinesiska vs japanska. Folk i Kina har ganska lätt att lära sig japanska för språken är besläktade, men betydligt svårare för ett totalt olika språk som engelskan.

– tusentals vaktposter som syns vid snart sagt varje gatukorsning i Kashgar.

Falsk vinkling. Det motsvarar alltså nära situationen i till exempel Japan och städer som Tokyo, där det finns en polis box i nästan alla gatukorsningar.

– Nu är kinesiska obligatoriskt och skolundervisningen ska inte längre ges på uiguriska

Det är delvis sant, precis som engelska är ett obligatoriskt andraspråk i Sverige är Putonghua (Mandarin) obligatoriskt i hela Kina. Man studerar även Engelska. Ett problem Kina har är att det helt enkelt inte finns litteratur på alla lokalspråk i många kärnämnen som matematik och fysik. Lokalspråket har dessutom ofta helt enkelt inte ord som kan användas. Alltså måste man använda något annat språk. Även så i svenskan, transistor, sätta ner foten, mejl, server, hacking, osv är med tiden inlemmade svenskan, men en sådan utveckling finns inte med många isolerade lokala språk i Kina. Annars sker all undervisning på lokalspråket, speciellt för de yngre som ännu inte hunnit lära sig ett andraspråk.

– Min pappa var jättearg när jag träffade min man som är härifrån från Kashgar,

En ganska typisk konflikt i dagens Kina, men ungdomarna är ekonomiskt oberoende och gör som dom vill och man gifter sig idag kors och tvärs mellan religioner, kulturer och etniciteter. De äldre är ofta arga, man vill arrangera äktenskapet inom det egna traditionella folket men de yngre har nästa alltid sista ordet. Först har man en traditionell bröllops ceremoni för den ena familjen, sedan en annan för den andra, så en för kompisarna utan de äldre, och bara för det är så trevligt rundar man av med ett kyrkbröllop, även om ingen av parterna är kristen. Dagens Kina.

– torgdans

Över hela Kina, varenda kväll om vädret tillåter, dansar man på torgen. Äldre till äldre musik, yngre till deras egen smak. Allt i olika grupper.

Man förundras varför svenska media har så svårt att få det rätt. Hur det går till på ett omskolningsläger beskrivs i den här artikeln.

https://kinarummet.wordpress.com/artiklar/ett-arbetslager-i-kina/

– Myndigheterna i Xinjiangregionen förbjuder också föräldrar att ge sina barn namn som anses alltför religiösa

Falskt. I Kina, liksom i Sverige, är inte vilket namn som helt tillåtet. Sverige har samma regler. Skrot, Sir, Prinsessan, till exempel, och även just Mecka, Imam eller Jihad har nekats i Sverige. Dessutom, i Kina har man sedan kejsartiden specificerat vilka skrivtecken som får och skall användas som namn. Det är inte annorlunda idag. Även vi västerlänningar som permanent bosätter oss i Kina måste ta oss ett kinesiskt namn. Anledningen är rent praktisk, kinesiska system och datorer kan inte hantera västerländska namn. Skrivtecknen uttalas olika på olika språk, och det går mycket bra att uttala dom på svenska. Jiang Jièshí, Jiong Zhongzhèng och Chiang Kai-shek är samma person, skrivet på ett sätt, men uttalat på olika kinesiska språk.

– [namn] redan tidigare kontroversiell i Xinjiang

Varför är inte samma sak kontroversiell i Sverige. Just precis samma namn har ju nekats i Sverige.

– Efternamnet Jakob till exempel

Jakob är inte ett namn i Kina, men envar får fritt använda det i dagligt bruk. Däremot det officiellt registrerade namnet i familjeregistret skall vara ett godkänt namn. Det gäller även oss invandrade västerlänningar.

– om du har någon rätt att välja vilka tecken

Alla kan själva välja, eller ta hjälp av någon skrivkunnig att välja, men om dom inte väljer, då har myndigheterna inget annat val än att välja åt dom. Dessutom går det att ändra så länge barnet är litet och namnet inte vida etablerat.

– Uigurers namn på kinesiska får ofta andra kineser att dra på munnen

Det är sant, men det gäller även västerländska och svenska namn. Därför bör man välja ett passande namn, inte bara försöka översätta mening eller uttal. Man får dessutom dagligen helt fritt kalla sig vad man vill i Kina, reglerna gäller bara det formellt folkbokförda namnet i familjeregistreringen. Det är mycket vanligt och nära nog regel, och när det gäller registreringar på webben är det alltid regel, att ta sig ett webb-namn. En man vi känner har det ovanlig efternamnet som betyder ”kallvatten” på kinesiska.

Artiklar

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=7094111
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1202454?programid=4773
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1178647?programid=2946
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1158462?programid=1300
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=7059423
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6685446

Referenser

http://time.com/4416585/isis-islamic-state-china-xinjiang-uighur-xi-jinping/
Xi added a warning, urging community leaders to “resist illegal religious infiltration and carry forward the patriotic tradition.” His words were especially pertinent.
114 Uighur Muslims have joined the ranks of the Islamic State (ISIS) from China’s westernmost Xinjiang province
The report would seem to confirm what has long been suspected — those slick ISIS recruitment videos have struck a cord in Xinjiang. Uighur militants have historically been drawn to holy wars, previously in Afghanistan and Pakistan, and now Syria, Iraq and Turkey. Uighur extremists have also used bloody tactics to agitate for greater autonomy domestically.

https://thediplomat.com/2015/03/chinese-official-uyghurs-joining-islamic-state/
hinese Official: Uyghurs Joining Islamic State Xinjiang’s party secretary tells reporters some Uyghurs have joined Islamic State, raising security concerns.
China’s Global Times had previously reported that around 300 Chinese nationals were fighting alongside IS.
Zhang also told reporters that Xinjiang officials “recently broke up a terrorist cell run by those who returned from fighting with the group

https://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_rebellion_in_Xinjiang_(1937)

https://thediplomat.com/2016/08/chinas-nightmare-xinjiang-jihadists-go-global/
China’s Nightmare: Xinjiang Jihadists Go Global
While fighting in Syria, the Turkestan Islamic Party has joined forces with global jihadist movements
Analysis of the world’s Islamic jihadist movements shows that over the past few months, the Internet-based propaganda activity of the Turkestan Islamic Party (TIP) has increased dramatically.
The TIP’s members consist mainly of ethnic Muslim Uyghurs
Since 2001, the group has been affiliated with al-Qaeda.

https://www.scmp.com/week-asia/geopolitics/article/2079542/what-do-islamic-state-and-tibet-have-do-chinas-crackdown
What do Islamic State and Tibet have to do with China’s crackdown in Xinjiang
The HEAT IS on in Xinjiang. A string of deadly killings, blamed on Islamist separatists, have rocked China’s restive far western province and prompted authorities into an unprecedented show of force – and a social clampdown experts say has been imported from Tibet
The spate of violence coincides with the release this month of a half-hour video by Islamic State that features Uygurs issuing the terror group’s first threat against Chinese targets.
It would be naive to claim that China does not have a problem with radical Islam both domestically and internationally,” said Leibold.

The Islamic State Pledged to Attack China Next. Here’s Why.
The Islamic State Pledged to Attack China Next. Here’s Why
The Islamic State is now setting its sights on China, releasing on Monday a half-hour video in which they pledged to “shed blood like rivers” in attacks against Chinese targets. Experts say it’s the first threat the terrorist organization has leveled against China.

http://softnewsportal.com/china-bans-dozens-of-islamic-names-in-muslim-xinjiang-jihad-saddam-muhammad/
China Bans Dozens of Islamic Names in Muslim Xinjiang: ‘Jihad,’ ‘Saddam,’ ‘Muhammad

https://chinadigitaltimes.net/2016/07/100-chinese-muslims-joined/
Report Claims More Than 100 Uyghurs Have Joined ISIS
Chinese authorities have long claimed that the Islamic State is actively recruiting Muslim Uyghurs from the country’s northwestern Xinjiang region. In December 2014, Global Times reported that 300 Chinese Uyghurs were fighting alongside the Islamic State in Iraq and Syria.

https://www.theglobeandmail.com/news/world/chinese-radicals-from-xinjiang-join-islamic-state/article20735422/
Chinese radicals from Xinjiang join Islamic State
Chinese citizens have joined Islamic State, the country’s state media said, as China sought to offer further evidence that its domestic security problems are a global concern.
Radicals from Xinjiang have joined the terror group to receive training in Iraq, Syria and elsewhere in Asia

https://www.washingtontimes.com/news/2017/mar/2/islamic-state-video-shows-uighur-training-in-iraq-/
ISIS propaganda video hints at terrorism in China
An Islamic State propaganda video circulated this week shows ethnic Uighur fighters training in Iraq and vowing to carry out horrific attacks in their Chinese homeland — the latest sign that the terrorist group hopes to expand operations into East Asia as it loses territory in the Middle East and North Africa.
The video, which features one fighter promising to make Chinese “blood flow in rivers,” has prompted unease in Beijing,

https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-iraq-china-idUSKBN16848H
Uighur IS fighters vow blood will ‘flow in rivers’ in China
BEIJING (Reuters) – Vowing to plant their flag in China and that blood will “flow in rivers”, a video released this week purportedly by the Islamic State group shows ethnic Uighur fighters training in Iraq, underscoring what Beijing sees as a serious threat.
“Hey, brothers. Today, we are fighting with infidels across the world.

https://www.newsweek.com/protest-xinjiang-china-muslim-central-asia-terrorism-559161
What’s the History Behind China’s Current Obsession With Xinjiang
The East Turkic Islamic Movement (ETIM) is an extremist group founded by separatist militants in Xinjiang. They were described by the U.S. state department in 2006 as the “most militant” of Uigher separatist groups.

https://www.breitbart.com/national-security/2015/11/24/is-islamic-state-cornering-china-into-a-military-role-in-the-middle-east/
Is Islamic State Cornering China into a Military Role in the Middle East?
Yesterday, the terror group released a new video demanding jizya, the punitive tax on non-Muslims proscribed by the Quran, from China, among others.

https://ctc.usma.edu/violence-escalates-in-chinas-xinjiang-province/
Violence Escalates in China’s Xinjiang Province
The attacks in Kashgar on July 30-31, 2011 have the signature of previous terrorist attacks in Xinjiang,
The attack began on the evening of July 30 when a car bomb detonated on a street lined with pedestrians and food stalls frequented by Han Chinese

https://www.abc.net.au/news/2015-03-10/xinjiang-locals-recruited-by-is-militants-officials-say/6295756
Islamic State militants recruit Xinjiang locals, Chinese officials say
Chinese officials say locals from the country’s troubled western region of Xinjiang have joined the Islamic State group (IS).

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/isis-china-threaten-terror-attack-muslim-islamist-group-islamic-state-a7606211.html
Isis threatens China and vows to ‘shed blood like rivers’
China’s Foreign Ministry said it wanted to work with the international community to fight Uighur militants
Isis previously released a propaganda song in Mandarin in the hopes of recruiting Chinese Muslims to its cause.

En reaktion till “Fantasifulla hat-bloggar av statliga SR

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s