Har andra länder inget i vår lagstiftning att göra, eller?

Andra länder har inget i vår lagstiftning att göra säger Fredrik Lundh Sammeli (S), justitieutskottets ordförande. Sveriges anseende sjunker som en sten, och förtroendet med det. Historien med ASAP Rocky har skadat Sveriges anseende som rättsstat mycket svårt, och inte bara denna händelse. ASAP Rocky är bara en händelse i en lång kedja av rättsvidriga handlingar och brott mot mänskliga rättigheter som alltmer uppmärksammas runtom i världen.

Artikel. Justitieutskottet: Andra länder har inget i vår lagstiftning att göra – SVT

Det är vanligt att länder som åtnjuter gott förtroende och har en rättssäkert rättsväsende kritiserar autokratiska och länder med dålig rättssäkerhet som Sverige. När Sverige, som så ofta är fallet, ger sig på andra andra länder då tycker politikerna det är OK, men när andra kritisera den dåliga rättssäkerhet, brott mot mänskliga rättigheter, rättsrötan och korruptionen i Sverige, då blir det plötsligt att dom ”blandar sig i”.

Svenskar gnäller ofta på rättssäkerheten i Kina, men verkligheten är att det är det svenska rättsväsendet som saknar rättssäkerhet, Kina är idag så rättssäkert att mycket få oskyldiga ens behöver ta en rättegång. I Sverige döms människor på ”trovärdighet” i rättegångar, andra länder kräver bevis. I Kina fordras alltid fakta och bevis, i Sverige räcker det med att vara ”trovärdig” för att fälla någon. Det räcker alltså i Sverige med en väl koreograferad och väl framfört teaterföreställning i rätten.

Sverige har blivit ett av världens mest underliga och rättslösa länder. Ingen får till exempel kritisera andra folk, ingen får freda sig mot provokatörer och bråkmakare. I andra länder döms provokatörerna, i Sverige offren. Kina har absolut nolltolerans mot alla provokationer i vilken form det vara må, tal, utträdande, skrift, eller video. Det är provokatören som är ansvarig för eventuella följder, inte offret. I Kina är det polisen som skall utreda och domstolarna som skall döma, inte journalisterna som i Sverige.

I Sverige tillämpas mänskliga rättigheter strikt för terrorister och våldsverkare som får gå fria på gatorna som i fallet Drottninggatan och IKEA, i andra länder skyddar mänskliga rättigheter deras offer och terroristerna interneras innan dom begår våldsdåd.

Sedan har vi behandlingen av besökare i Sverige, hur besökare behandlades av polisen i fallet vid Transformer hotellet var ett klart brott mot mänskliga rättigheter, och Sverige har åtskilliga gånger stämplats för brott mot mänskliga rättigheter av både EU och FN. Assange bara ett fall, och häktningstiderna i Sverige är nu en internationell skandal, där man kan fängsla misstänkta i total isolering i åratal i fängelseceller, förmodligen för att dom till slut skall bryta ihop och erkänna.

Förrymda terrorister, deras sympatisörer, finansiärer och organisatörer får fritt, obehindrat och till och med anonymt komma till Sverige, och skyddas som ”flyktingar” medan dom fortsätter sin brottsliga verksamhet, och samtidigt avlönas med skattemedel, det kallas bidrag. Andra länder kastar ut dom eller fängslar dom. Även andra brottslingar skyddas, som den kinesiska medborgaren Qiao Jianjun, som är efterlyst i ett antal länder för korruption, stöld av miljoner och förskingring.

Fredrik Lundh Sammeli säger att andra länder har inget att göra i Svensk lagstiftning, men Sverige tycks däremot ha allt att göra i andra rättsstaters lagstiftning.

Hur många gånger har Sverige lagt sig i rättsfallet fallet Gui Minhai i Kina. Redlöst berusad och i hög fart körde han ihjäl en ung kvinna, smet, dömdes i två öppna rättegångar, rymde, lämnade landet på falska handlingar, och höll sig undan rättvisa i tio år med hjälp av Sverige och ett svenskt pass. Han fortsatte att begå allvarliga brott, tjänade miljoner på brottslig verksamhet, och till slut utlämnades han från Thailand och häktades i Kina.

Ett annat fall är Portugal, som Sverige nu försöker pressa till att ändra sin lagstiftning så att den passar den svenska eliten och så att svenska staten kan kapa åt sig mer skatter. Sverige har även lagt sig i lagstiftningen i ett flertal länder för att få deras lagstiftning att gynna den svenska skatteskörden.

Sverige har till och med handgripligt försökt att arrangera ett rymningsförsök av den häktade Gui Minhai, med den bleka ursäkten att han skulle läkarundersökas på ambassaden. Ingen är så enfaldig att dom tror att en person besöker en utländsk ambassad för läkarundersökning, man går till ett sjukhus eller läkarmottagning, vilket har de rätta resurserna. Det gäller även om den undersökande läkaren är en utlänning.

Artikeln är bra skriven men men om den skall vara opartisk bör inte helheten mörkas.

FN redaktionen
Artikeln kan fritt återges med angivande av källa, CC0

Artikel Justitieutskottet: Andra länder har inget i vår lagstiftning att göra
Media SVT
Webb adress https://www.svt.se/nyheter/utrikes/justitieutskottet-andra-lander-har-inget-i-var-lagstiftning-att-gora
Publicerad 24 juli 2019
Skribent Sepáram Damon Dastory separam.damon.dastory@svt.se, korr@svt.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s