Amerikansk propaganda på SVT

Har SVT blivit en propagandakanal för amerikanska och brittiska intressen. Denna artikel är varken saklig eller opartisk och skribenten använder sig regelmässigt av satser och ordval som normalt förekommer i propaganda. Detta är ingen analys, det är ett ensidigt ställningstagande med ett flertal faktafel.

Artikel Analys: Kina höjer tonläget mot Hongkong, SVT

Det första som sticker ut är att skribenten överhuvudtaget inte berör vilka intressen som döljer sig bakom dagens händelser och metoder i Hong Kong. Cui Bono analys, vem drar fördelen, saknas helt.

Att britterna ockuperade Hong Kong i 150 år kom sig av att britterna tvingade kineserna att skriva på ett avtal under vapenhot efter att britterna tidigare militärt erövrat Hong Kong, vilket i sig gör det avtalet ogiltigt. Hong Kong kom att bli en maktbas för britterna i Asien, och därmed även för USA. UK och USA är historiskt nära förenade.

UK och USA har alltså ett starkt intresse i att förhindra allt kinesisk inflytande i Hong Kong så långt möjligt för att behålla kontroll över Hong Kong, oavsett att det nu formellt tillhör Kina. Metoden har varit att grunda och finansiera hundratals NGO som verkat ”esse non videri”, att verka utan att synas, till att indoktrinera, utbilda och ”uppfostra” studenter och yngre att kräva självständighet, vilket skulle ge obegränsade friheter. Hong Kong har aldrig varit varken demokratiskt, självständigt eller oberoende, även under brittisk överhöghet, Hong Kong styrdes diktatoriskt under britterna, inte demokratiskt.

Skulle Hong Kong bli självständigt och införa demokrati skulle det direkt öppna för att det återgår i praktiken till att vara helt USA styrt. USA har idag en otroligt effektiv propagandamaskin som liksom i nazi Tyskland kan påverka och styra agerande och åsikter. Media som sysslar med agendasättande journalistik och opinionsbildning. Sverige är ju ett exempel.

Att analysera texten i artikeln.

–- Och när Folkets befrielsearmé säger Taiwan menar de på många sätt också Hongkong.

Falskt. Faktafel. Det är skribentens egna personliga spekulationer och stämmer inte.

–- Men Carrie Lam och hennes ministerråd har visat stor beredvillighet att förutse Pekings vilja.

Borde dom inte det. Hong Kong är en del av Kina, och har självstyre inom vida ramar som beslutat av regeringen i Peking, inte självständighet. Det är inte ett erkänt autonomt land som kan fatta vilka beslut dom önskar, som skribenten tycks insinuera. Skulle svenska regeringen acceptera en ledning i till exempel Malmö som utan godkännande av Stockholm införde egen valuta och avskaffade alla svenska lagar. Knappast. Det är regeringen i Stockholm som har sista ordet i Sverige och regeringen i Peking som har sista ordet i Kina. Peking kan helt lagligt dra in all självstyre och integrerar Hong Med resten av Kina vilken dag dom önskar, vilket dom knappast kommer att göra. Det är en stor fördel för Kina hatt låta Hong Kong ha stort självstyre.

–- eftersom Hongkongs regering mer eller mindre är tillsatt av Peking.

Falskt och grovt faktafel. Hong Kong ledningen, inte regering, tillsätts lokalt i Hong Kong, inte av Peking. Det enda krav Peking ställer är att kandidater skall vara kvalificerade för uppgiften att administrera Hong Kong. Det är en grundregel i Hela Kina. Pratglada äventyrare som uppenbart inte kan klara uppgiften släpper man inte fram. Sverige har samma regel. För att bli till exempel chef på ett departement ställs stora krav på mognad, erfarenhet och kompetens. En okvalificerad tonåring med åsikter släpps inte fram att kandidera.

Faktafel. Hong Kong har ingen regering eller regeringschef, den har en ledning och en Chief Executive.

–- är direkt underställd Kommunistpartiet,

Falskt. Försvaret är underställt regeringen. Skribenter blandar alltid ihop regeringen med Kommunistpartiet, vilket i realiteten idag är liknande ett administrativt departement, och Kinas regering. Försvaret har även en mycket stor självständighet gentemot politiken och till och med regeringen.

–- en region som Kina anser är kinesisk,

Falskt och propagandistiskt. Taiwan har varit del av Kina i över 5,000 år, innevånarna på Taiwan ser sig själva som kineser. Det är inte en fråga i vad Kina ”anser”. Av FNs 193 suveräna stater erkänner en minskade skara av 19 Taiwan. Nästan alla är småstater som Haiti, Kiribati, Marshall Islands, Nauru, Palau, Tuvalu, och Solomon Islands. Det är välkänt att USA och Taiwan har betalt saftiga mutor för att köpa dessa erkännanden. USA vill förvandla Taiwan till en amerikansk militärbas.

–- Och Hongkong lyder redan formellt under kinesisk överhöghet.

Propagandistiskt bruk av ordvalet ”överhöghet”. Det heter i neutralt språkbruk att Hong Kong är en del av nationen Kina med regering och huvudstad i Peking. Hong Kong är inte självständigt och inte ett land, satellitstat eller vasall som ordvalet insinuerar. Hong Kong som en del av ett främmande land, Kina, stod tidigare under brittisk överhöghet som en utländsk koloni, men det är inte en fråga om överhöghet när det galler Peking.

Grovt faktafel. Skribenten insinuerar alltså att Hong Kong har varit en koloni under brittisk överhöghet och nu är en koloni under Pekings överhöghet.

–- garnisonen i Hongkong aldrig skulle ingripa i Hongkongs interna affärer.

Falskt. Faktafel. Det står tydligt i Hong Kong’s författning att garnisonen och PLA, Kinas försvarsmakt, kan ingripa i Hong Kong på begäran av Hong Kong’s ledning. Peking har även den lagliga rättigheten att helt avskaffa eller förändra Hong Kong’s självstyre den dag dom önskar.

Sakfel. Hong Kong skrivs inte Hongkong. Båda skrivsätten användes fram till 1926, då man formellt beslutade att skriva namnet Hong Kong, med två ord.

Detta är definitivt inte några misstag, det är ett aktivt politisk ställningstagande och företrädande av politiska önskningar och faller helt utanför de villkor som SVT arbetar under. Om skribenter gör analyser borde dom väl åtminstone hålla sig till faktaunderlag och inte fantisera ihop något eget.

FN redaktionen
Artikeln kan fritt återges med angivande av källa, CC0

Artikel Analys: Kina höjer tonläget mot Hongkong
Media SVT
Webb adress https://www.svt.se/nyheter/utrikes/analys-kina-hojer-tonlaget-mot-hongkong
Publicerad 25 juli 2019
Skribent Tilde Lewin tilde.lewin@svt.se, korr@svt.se,

En reaktion till “Amerikansk propaganda på SVT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s