I nazismens fotspår, svenska media

Precis som tidigare fortsätter svenska statliga media och statligt finansierade media att pumpa ut propaganda efter samma modell och mall som i Tyskland för 100 år sedan. Man slirar på sanningen, förvränger, vinklar, och rent ut ljuger. Nazisterna förföljde judarna, svenska media kineserna. Det är samma process, samma propaganda som för 100 år sedan i Tyskland.

Artikel Nedstängt och censurerat när Folkrepubliken firar 70 år, Många döda i trafikolycka i Kina, Vitbok hyllar Kina och Xi Jinping Nya våldsamma protester i Hongkong inför Kinas nationaldag
Media SR SVT Ekot DN
Webb adress https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7311068
https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3304&grupp=6316&artikel=7310916
https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3304&grupp=6316&artikel=7309990
https://www.dn.se/nyheter/varlden/nya-valdsamma-protester-i-hongkong-infor-kinas-nationaldag/
Publicerad 29 september 2019
Skribent Björn Djurberg, Peking bjorn.djurberg@sverigesradio.se Marianne Björklund marianne.bjorklund@dn.se

—- I Kina har säkerheten skruvats upp till nya nivåer

Lögn. Säkerheten i landet Kina har inte skruvats upp. I en begränsat område i Peking har säkerheten höjts. Det rör sig om 0.1% av landet Kina. Helt naturligt med tanke på vad som förestår. Alltså inte alls i ”Kina” där allt fortgår som vanligt. En kontakt till oss reste i går till Chongqing och hade med sig sin elektriska fällbara cykel, och cyklade rätt igenom hel centrala staden. Han såg inte en enda polis eller polisbil, allt var helt normalt.

— vilket gjort att boende i området förbjudits att ens öppna fönstren, eller för den delen bjuda hem vänner.

Lögn. Vi kollade. Man praktisera på nätterna och dessa enorma fordon som ingår i paraden är varken tysta eller rena, så folk har förvarnats att det är rekommenderat att hålla fönstren stängda för bullret och avgaserna, och det är inte bästa tiden att bjuda hem vännerna. För övrigt är det sällsynt att man bjuder in vänner att bo hos sig i Kina.

— Även internetcensuren har skruvats upp

Lögn. Ingenting har märkts på den fronten, men man har som vanligt hållit efter terrorister och extremister som varit lite extra aktiva inför jubileet.

— Trafikolyckor med dödlig utgång är vanliga i Kina. Enligt myndigheterna omkom totalt 58 000 personer i trafikolyckor i landet under 2015.

Lögn. Enkel matematik. Chansen att bli ihjälkörd i Sverige är närmare dubbelt så stor som i Kina. Inte att förglömma att Kina har 1.4 miljarder innevånare, långt fler än i Sverige. Det beror inte på att kineserna är så mycket bättre bilförare än svenskarna, utan på att bilen används betydligt mindre, man åker kommunalt, och att hastigheterna är låga i jämförelse.

— Vitbok hyllar Kina och Xi Jinping
— är ytterligare ett policydokument som slår fast presidenten Xi Jinpings ställning som obestridbar ledare.

Lögn. Vad författaren mörkar är att dessa vitböcker är en normal regelbunden verksamhet av regeringen. Det är Xi Jinpings och regeringens plikt och skyldighet att som ledare regelbundet rapportera till medborgarna vad regeringen har för sig och vad den har åstadkommit, precis som en VD i ett företag. Sådan rapportering förekommer inte i Sverige.

— hand i hand med övrig propaganda inför 70-årsfirandet av Folkrepubliken nästa vecka.

Lögn. Det finns ingen ”propaganda”. Man ser kinesiska flaggor på gatorna, och information om jubileet och firandet. Ingenting är annorlunda än om det vore ett jubileum i Sverige. Det är inte fråga om någon ”propaganda”. I Sverige finns inge skyldighet för politikerna att rapportera vad dom gjort eller uträttat, snarare försöker man mörka. I Kina är ledarna och regeringen skyldighet, på alla nivåer, att hålla allmänheten informerad.

—- går landet in i en ”ny” tidsålder, där nuvarande presidenten Xi Jinping står i fokus.

Lögn. XiJinping är Kinas valda ledare och slutgiltigt ansvarig för landet, det är hans skyldighet att regelbundet rapportera. Att det är en fråga om en ny ”tidsålder” är helt klart, och den påbörjades egentligen av Xi’s företrädare HuJintao. Xi har visat sig vara en ovanligt duglig ledare, korruptionen har mycket framgångsrikt bekämpats, likaså ekonomistisk brottslighet, stora infrastruktur investeringar görs, utbildningen utvecklas, enorma projekt för transport, energi, ren miljö, har mycket framgångsrikt påbörjats eller slutförts, och landet ställer framgångsrikt om från det gamla USA beroendet och investeringsberoende till konsumtion.

— Bedömare ser dock kommunistpartiet i sin värsta kris sedan 30 år
— Många internationella bedömare däremot, menar att kommunistpartiet står inför sin värsta kris på 30 år.

Lögn. Framgångsrik omställning och omstrukturering är inte samma sak som kris. Dessa ”bedömare” är mer av dessa självutnämnda Kina-hatare och förmenta Kina-experter som alltid vill framställa Kina i en negativ dager. I Sverige en liten grupp av självutnämnda ”kinaexperter”. Utvecklingen i Kina har faktiskt varit spektakulär. Från 90% fattigdom till 1%, från 80% analfabetism till 3%, grundskoleutbildning från 20% till 100%, gymnasium från 3% till 100%, universitet 0.26% till 50%, medelinkomst från 100 kronor till 30,000, osv. Inte ett enda krig, folk tillåts bli rika, men inte på bekostnad av fattiga. Inte så dåligt.

—- efter att Xi Jinping tillträdde 2012 som landets utveckling nått ”historiska resultat”, heter det i vitboken

Stämmer. Siffror. Konsumtion 2019 upp 8.2%, levererade tjänster upp 12%. Utrikeshandel, USA svarar nu för bara 12% av Kinas totala, ner 2.2%. Handeln med USA sjönk 9%. Handelsöverskottet med USA ökade 7.7%. Kinas export till USA sjönk med 3.7%. USAs export till Kina sjönk med 23.5%. Tidigare rapporterades att USAs bilexport till Kina minskat med 53%. Nu är locket på, och ryktet påstår att den är nära noll. Apples försäljning i Kina sägs ha minskat 20%. Huawei upp 32%. Kinas handel med andra nationer ökar snabbt. EU upp 9.7%. ASEAN upp 11.7%. Ryssland upp 17.2%. Inga siffror för Iran, men det påstås att Iran fortfarande exporterar olja normalt till 85%, mest till Kina. Martin Gelin skriver att konkurserna i USA ökar med 13 procent, investeringarna minskar, börserna skakar, arbetslösheten ökar, räntan sänks vilket är tecken på dåliga tider

— Protesterna i Hongkong, internationell kritik mot interneringslägren i Xinjiang-provinsen, en inbromsande ekonomi och kanske främst handelskriget mot USA är alla avgörande för kommunistpartiets framtid.

Lögn. ”Protesterna” i Hong Kong rör sig om ett tusental USA stödda och USA finansierade gatuligister. NED/CIA är helt öppna med att budgeten har varit USD 33 miljoner för att åstadkomma kaoset. Ekonomin har bromsat in sedan omkring fem år på grund av omställningen till ett konsumtionssamhälle, men inget eller lite märks i samhället, ekonomin har bara anpassat sig snabbt till nya situationer. Det finns ett interneringsläger i Xinjiang där man internerat omkring 100 farliga våldsbejakande extremister, precis som man gjort i Sverige. Däremot pågår intensiv avradikalisering av omkring 2,000 personer och yrkesutbildning i flera internatskolor i Xinjiang. Efter åtskilliga kontakter, befolkningen är mycket nöjda med utvecklingen, dansar på gatorna, sjunger allsång på sitt eget språk, och riskerar inte längre hotelser, våld eller terrordåd från våldsamma islamister.

— klockan nu klämtar för det kinesiska kommunistpartiet som han menar tappat reformviljan

Lögn. På sätt är det sant att det är inte längre regeringen som driver reformer, dom drivs numera från gräsrotsnivå. Ibland har regeringen lite svårt att hänga med, men utvecklingen, driven av ungdomen, är hisnade snabb.

Vad som är speciellt intressant är att det har skett en ordentlig uppsving i efterfrågan och betalning av tjänster bara de senaste månaderna. Det störta problemet företagen nu har är att hitta kvalificerad personal.

FN redaktionen
Artikeln kan fritt återges med angivande av källa, CC0

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s