Att ljuga och smutskasta kineser, DI

Bonniergruppen, här DI, ständiga försök att smutskasta kineser tar sig alltmer bisarra och krystade uttryck. Här en mycket förfalskad historia om en kinesisk stad som heter Luodian 罗店 en stadsdel omkring 25 kilometer från Shanghai centrum och är en del av Shanghai Baoshan industrizon. Luodian grundades under Yuan Dynastin (1271 till 1368). Där bor omkring 50,000 människor.

Artikel Kinas ”Sigtuna” skulle bli idyll för nyrika – floppade
Media DI
Webb adress https://www.di.se/nyheter/kinas-sigtuna-skulle-bli-idyll-for-nyrika-floppade/
Publicerad 12 oktober 2019
Skribent Johan Nylander

Artikeln ligger bakom betalvägg, men det som syns visar klart på ett falsarium. Borde inte DI tänka på sitt rykte och anlita mer kompetenta skribenter.

Inom Loudian har man anlagt olika delar och kvarter baserade på olika teman och motiv. Det är engelskt, italienskt, spanskt, kanadensiskt, holländskt, tyskt och svenskt. Det finns ett trettiotal sådan tema byar och städer i Kina.

Den svenska delen ritades as SWECO och deras design har klart varit en flopp. Delen byggdes aldrig färdig. Problemet är som vanligt, svenskar varken vill eller har förmåga att förstå andra folk, och det inkluderar skribenter i dagspressen. Folk i Kina älskar den gamla by-känslan, ingenting regelbundet, inga räta vinklar, massor med träd, blommor och buskar, lummigt och grönt. Man vill ha husen förberedda för värmepumpar, två balkonger, en som används för tvätt och matpreparation, den andra att dricka te på.

Den svenska modellen med sterila kala husväggar i räta vinklar, asfalterade torg, stora kala ytor med regelbundna utplacerade buskar, och asfalterade gångvägar i räta vinklar går helt enkelt inte hem.

Sterilt, naket, allt i räta vinklar – svenskt.

Den klassiska ”sigtuna-delen” var bara några enstaka hus utlagda som något av en statarlänga.

Det var SWECO och Sverige som stod för misslyckandet, som så ofta i Kina, och nu måste man göra om.

Andra kända byar och städer byggda i utländsk stil är Hallstatt i Guangdong, Paris i Tianducheng, Holland Village i Pudong, Thames Town, Anting German Town, Breeza Citta di Pujiang, Florence i Tianjin, London’s Tower Bridge i Suzhou, Château de Maisons-Laffitte i Peking. Inte alla har blivit framgångar.

Grått – trist – Svenskt

En av de äldsta finns på Gulangyu Island utanför Xiamen och lär ha anlags av sjöfarare för omkring 200 år sedan i sydeuropeisk stil.

Det känns konstigt att Bonniers och DI alltid skall lyckas få till artiklar fulla av sakfel i en gnällig och sur negativ stil.

FN redaktionen
Artikeln kan fritt återges med angivande av källa, CC0

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s