Historien går igen på statliga media

Man slutar aldrig att förvånas över att statliga media låter enskilda journalister fortsätta att missbruka public service för att sprida personliga åsikter och falska nyheter och dessutom bara halva sanningen helt utan balans och verifiering av fakta. Våran åsikt, men sådant borde kunna beivras i öppna rättegångar under allmänt åtal precis som mened i domstolar och med samma påföljd, upp till fyra års fängelse.

På samma sätt som vid mened i en domstol ljuger ju journalisterna för läsarna. Skribenten har dessutom tidigare gjort sig välkänd för att förfalska nyheter från Kina. Borde det inte medföra avstängning, precis som Claas Relotius, reportern som nyligen sparkades från tyska Der Spiegel. Det är ju samma sak. Detta har överhuvudtaget inget med mänskliga rättigheter att göra, förutom att de mänskliga rättigheterna för de 150 oskyldiga som dödades i de kravaller Tohti anstiftade 2009 i Ürümqi. SR, hur är det med deras ”mänskliga rättigheter”. Tillämpas dom inte där.

Artikel Fängslad universitetslärare får mänskliga rättigheter-pris
Media SVT med flera
Webb adress https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7330451
Publicerad 191025
Skribent Hanna Sahlberg hanna.sahlberg@sverigesradio.se

Uiguren Ilⱨam Tohti 伊力哈木·土赫提 hyllas i Svenska media som en folkhjälte som värnat om mänskliga rättigheter. Verkligheten är mycket annorlunda. Han avtjänar nu ett livstidsstraff för separatism, uppvigling, hets mot folkgrupp och att ha uppviglat till oroligheter och uppror där 150 oskyldiga människor fick sätta livet till. Detta är Kinas allvarligaste brott, uppvigling för att undergräva samhällsordningen och skapa våldsamma upplopp.

För den som har insikt i ärendet.

Redan för 2,100 år sedan erövrades Xinjiang av Han dynastins kejsaren Wudi. Han döpte området till Xiyu 西域, som betyder ”Västra regionerna”. Det var då immigrationen av andra folk började. Uighurerna bor idag huvudsakligen i Tarim bäckenet i södra Xinjiang där dom utgör omkring 80% av befolkningen. Alltså ingen minoritet.

Vad Ilⱨam Tohti i verkligheten gjorde var att arbeta för en etnisk rensning av Xinjiang, all invandring, vilken pågått i över 2,000 år, skulle stoppas, och Uigurer som flytt terrorism och våld i Xinjiang till andra delar av Kina skulle sändas tillbaka. Det rör sig mest om kvinnor som flytt dåvarande terrorismen i Xinjiang. Xinjiang skulle separeras helt från Pekings kontroll och inflytande och och ha helt ohämmade rättigheter att bestämma alla relationer med resten av Kina, precis som ett eget land. Förmånerna och bidrag från Peking skulle finnas kvar, men utan att Peking skulle få ha något att säga till om. Endast renrasiga uigurer, man talade om fem generationers oblandad rasrenhet som villkor, skulle få inneha alla positioner av betydelse i administration och företag och ha full och oinskränkt ekonomisk och annan kontroll på alla nivåer.

Med andra ord, vad det var fråga om var identiskt med vad Hitler Tyskland ville åstadkomma med sina etniska rensningar. Endast renrasig uigurer skulle kunna bo och arbeta i Xinjiang och samtidigt ha något att säga till om. Vi kan även jämföra med om Islamska Staten skulle sätta upp en sådan webb sajt i Sverige och lyckas uppmana till omstörtning av det svenska samhället.

Redan 2006 etablerade Tohti en webb sajt han kallade Uyghur Online. Verksamheten var att uppmana till hets och hat mot andra folkgrupper. Speciellt riktade han sig till terrorist element som befann sig utanför Kina. Det resulterade i upploppen i Ürümqi, Xinjiangs huvudstad, mellan etniska uigurer och andra folkgrupper 5 juli 2009. Tohti eldade på motsättningarna genom att ofta medverka i amerikanska propagandakanaler som Radio Free Asia.

Kina har i över 40 år arbetat på att landets otalig folk skall kunna bibehålla sina kulturer, språk, traditioner och historia, men samtidigt leva i i fredlig samvaro med andra folk i Kina. Tohti arbetade på att isolera uigurerna från alla andra i Kina, alltså precis samma syfte som forna tiders nationalister i Tyskland. Hans syfte var alltså att riva ner årtionden av arbete att skapa en fredlig samlevnad mellan olika folk, och han lyckades nästan. Uigur nationen skulle sedan utveckla vänskapliga förbindelser med andra folk i Kina, på deras egna villkor.

Tohti omhändertogs och varnades för att fortsätta sin uppvigling till motsättningar mellan uigurer och andra folk. Han fortsatte sin intensiva separatistverksamhet och i september 2014 dömdes han till livstid för sina upprepade brott. Han hade varnats många gånger, men trotsade varningarna. Att uppvigla till rasmotsättning som resulterar i våld är Kinas allvarligaste brott.

Livstidsdömda blir ganska regelmässigt benådade i Kina, men EUs politiska aktion nu kommer förmodligen att göra det omöjligt.

I de kravaller som Tohti orsakade i Ürümqi 5 juli 2009 kostade 150 människor livet. Uppvigling och hets mot folkgrupp, att hetsa till allmänna oroligheter och våld, där människor förlorar livet eller skadas, är Kinas mest allvarliga brott, och Tohti fanns i öppna offentliga rättegångar skyldig under överväldigande bevis. Stora delar av rättegången har även publicerats.

— som arbetat för att förbättra villkoren för muslimska uigurer i Kina

Det stämmer, hans metoder och underliggande idé var desamma som de i Tyskland mellan 1910 och 1946 som ville förbättra villkoren för etniska tyskar i Tyskland. Etnisk rensning och separation.

— sitter fängslad i Kina på livstid

Det stämmer. Han dömdes i öppna offentliga rättegångar med överväldigande bevis om hets mot folkgrupp, uppvigling till våldsaktioner, etnisk rensning, och separatism.

— röst som verkade för uigurisk integration i det kinesiska samhället men samtidigt krävde att den kinesiska konstitutionen skulle hålla vad den lovade

Både demokratin Kina mellan 1912 och 1949 och Mao Zedong mellan 1949 och 1976 försökte sig på samma slags integration av Kinas många folk, och det kostade kanske 100 miljoner människor livet. Tohti identiska integrationsprojekt kostade ”bara” 150 liv, men Kina vill inte ha de tiderna tillbaka. I verkligheten arbetade han på separation och att skapa konfrontation, vilket oroligheterna i Ürümqi 2009 även klart visade.

— men vägrade att sluta diskutera politiken i Xinjiang

Det stämmer, och inte bara diskutera. Han agerade kraftfullt för etnisk ras-segregation och separation. Lika som både Mao och Hitler var han helt fokuserad på att driva igenom just sin egen politik, och var inte intresserad av att lyssna på någon.

— Sedan dess har den muslimska befolkningen i Xinjiang utsatts för så kallad politisk omskolning

Lögn. Inte politisk alls. Vad man har gjort är att internera de mest radikala våldsbejakande, ett ”mindre antal”, förmodligen mellan 50 till 100, precis som nu i Sverige. Man har satt omkring 2,000 personer, exakta siffror har publicerats, i internatskolor för avradikalisering och yrkesutbildning, och ger gratis yrkesutbildning till hundratusentals i internatskolor.

Ironiskt nog publicerades ett interimresultat just denna vecka. Inga våld eller terroristattacker på åratal. När inträffade det senaste våldsdådet i Sverige?
–-Vinsterna i Xinjiangs industri växte 10% 2018.
–-I nyetablerade företag växte 13.2%
–-I högteknologiska företag växte 33 %
–-De första nio månaderna 2019 skapades 466,700 nya jobb. Upp 2.62 %
–-Omkring 2.58 miljoner arbetslösa fick jobb under januari till september 2019.
–-Nya idéer och ny livsstil utvecklas, folk är överlyckliga, och detta är bara första steget.

Sådana nyheter besvärar sig viss svenska journalister sig inte med att läsa, än mindre publicera.

Att jämföras med Tohti 150 döda, och inga andra utvecklingar.

— ta avstånd från islam och det uiguriska språket och få fler uigurer att börja arbeta för den kinesiska industrin.

Lögn, Fejk och påhitt. Huvud industrin i Xinjiang är turismen, den utvecklas med rasande fart och är Uigurisk. Man uppmanas att ta avstånd från våldsbejakande radikal salafistisk islamism. Avradikalisering, precis som i Sverige. Tvärt om uppmanas folk att utveckla kunskaper och bruk av lokalspråket och kulturella traditioner och sedvänjor, men man får även lära sig engelska och allemansspråket i Kina, vilket öppnar dörren för jobb i den ugriska turistindustrin, att resa och studera. Man arbetar för den lokala uiguriska industrin.

— Tohti gjort mycket för att förbättra förståelsen mellan uigurer och majoritetsbefolkningen han-kineser

Lögn, som kravallerna i Ürümqi 2009 mycket klar demonstrerar skapade Tohti farliga motsättningar och separatism mellan olika folk. Han utnyttjade situationen att uigurerna hade släpat efter i utbildning, och därmed inte kunde fylla mer kvalificerade och välbetalda jobb. Nyckeln till utbildning är språk, och uigurerna saknade den kunskapen. Det är det Kina nu mycket framgångsrikt åtgärdar i Xinjiang med sina massiva utbildningsprogram i internatskolor, och otroligt framgångsrikt.

Sverige Radio hävdar att ”Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen” Här, och i många reportage om Kina, är man verkligen inte varken opolitisk, trovärdig, opartisk och artiklarna mycket tydligt representerar tevejournalistens privata intressen, att smutskasta kineser med förfalskad information.

Det bör även påpekas att Xinjiang är inte stängt på något sätt, miljoner turister, inklusive miljoner utländska besökare, besöker Xinjiang var år. De går utmärkt att kontakta folk där, både via telefon och appar, men SR journalister tycks vara oförmögna till det för att verifiera information. Man kopierar hellre den amerikanska hat propagandan.

Att EU och Sverige hyllar flerfaldigt dömda kriminella i Kina skapar verkligen inga goda relationer.

FN redaktionen
Artikeln kan fritt återges med angivande av källa, CC0

Andra falska nyheter.
https://omni.se/fangslad-uigur-tilldelas-eu-s-finaste-manniskorattspris/a/e809eQ
https://www.nt.se/nyheter/han-prisas-for-arbete-for-uigurers-rattigheter-om6317710.aspx
https://www.svt.se/kultur/eu-s-finaste-pris-till-fangslad-uigur
https://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/eu-s-finaste-pris-till-f%C3%A4ngslad-uigur-1.19523196
https://helagotland.se/nyheter/in-utrikes/han-prisas-for-arbete-for-uigurers-rattigheter-15658472.aspx

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s