Sveriges propagandacentral, Bonniers och DI.se

Igen har en Bonnier tidning totalt flippat ur när det gäller kvalitet på vad man kallar nyheter. Man har inte ens ett avlägsen känsla för vad som pågår i Kina. Det börjar bli rent ut skrattretande. Detta är fejknyheter.

Artikel Två stora hot mot Kinas AI-dominans
Media DI.se
Webb adress https://www.di.se/nyheter/tva-stora-hot-mot-kinas-ai-dominans/
Publicerad Repris 200115 10 december 2019
Skribent Johan Nylander

Det måste vara katastrofal nyhetstorka på DI eftersom man kör om gammalt dravel. Detta är bara fejknyheter av värsta sort. Varför kan det inte bli lite fakta och kvalitet.

Kina leder redan stort mot hela värden när det gäller AI, därmed inte sagt att man försöker bli bättre. Hela städer har byggts för att utveckla AI och fungerar. Det finns inga hot. Det finns ingen som kan hota Kinas framsteg och ledning nu.

Artikeln utgår från att Kina skulle massinsamla biometriskt personlig information och och använda AI för liknande massövervakningsprojekt som i Sverige och USA, men så arbetar inte Kina. AI används för brottsbekämpning och bekämpning av terrorism, inte som i Sverige att övervaka, kontrollera och styra allmänheten.

https://kinarummet.wordpress.com/artiklar/ai-i-kampen-mot-terrorismen/

>>>Överallt i landet rullas det ut massiva AI-projekt och biometrisk data samlas in med ansiktsigenkänning i allt från småbutiker och skolor till tunnelbanor.
Lögn. Ett fåtal butiker startade sådana projekt, att en kund skulle kännas igen av ansiktesigenkänning som en kundservice, men övergav det mycket snabbt. Dels fungerade inte tekniken, systemet tog helt enkelt fel på kund som blev arga, dels övergav köparna butikerna för som blev irriterade för att bli tagen för någon annan. Nu har man ett helt annat system på plats som dels ger anonymitet, dels fungerar, och det bygger på mobiltelefonerna. Det finns beskrivet här. https://www.globalpolitics.se/blev-landet-sverige-funktionsnedsatt/

Man har ett system på att gå förbi säkerhetskontrollen på en del tunnelbanor. Det är frivilligt. Systemet har en lagrad bild av en resenär, när personen kommer kallas bilden upp genom en PIN eller kort, och jämförs med personen framför kameran. Systemet vet inte vem personen är, bara att en person med det ansiktet kan gå förbi säkerhetskontrollen. Det är ett liknande system som det som används i hela USA på flygplatserna, och i Australien och på Nya Zeeland. Det finns beskrivet här. https://mychinaway.wordpress.com/2019/12/23/att-kanna-igen-ett-ansikte/

>>>Samtidigt skopar regeringen och forskningsbolagen upp massiva mängder data via mobilappar och sociala medier.
Lögn. Det är helt enkelt inte möjligt för i Kina använder man nästa 100% pseudonymer, man registrerar inte eller delar inte med sig av personliga data, och IP adresserna man använder är inte registrerade på en viss person. Som regel använder man Sociala Media på jobbet eller på en coffee-shop och där har man anonym inloggning. Det går alltså inte att veta vem som håller i Mobilen, olika Sverige där allt är knutet till ett personnummer, som gör massövervakningen effektiv

Faktum är att Kina införde sin GDPR (General Data Protection Regulation) ett år innan Sverige och EU, och den var redan då betydligt strängare. Bland annat dömdes en man till sex månaders fängelse för att ha haft 30 adresser och telefon till personer han inte hade någon anledning att inneha. Kinas GDPR har sedan skärpts hela tiden, och just nu arbetar man på att inkludera biometrisk information. Kina har idag världens striktaste privatlagstiftning, och den gäller även myndigheter och polisen. I Sverige saknas all rätt till privatliv, och alla som kallar sig journalist har helt fria händer att trakassera, förfölja och dreva mot personer. I Kina måste individer som arbetar med sådana databaser granskas och ha licens, även inom polisen.

>>>USA har definierat Kinas ambitioner inom AI som ett direkt hot mot USA:s nationella säkerhet, och har inlett omfattande kampanjer för att kuva Kinas framfart.
Det kan nog stämma. USA är livrädd för Kinas framsteg och att samtidigt USA halkar allt längre efter i utvecklingen. Det gäller både deras samhällssystem och teknologin.

>>>Telekomjätten Huawei är blockat från att bygga nätverk och sälja utrustning, och flera kinesiska AI-bolag har svartlistats.
Halvsanning. Man skulle gärna vilja blockera Huawei men det går inte. Huawei är så avancerat idag att det knappast går att bygga ett 5G nät utan deras medverkan. Blockeringen i EU har blivit ett fiasko, ingenstans har USA lyckats, och i resten av världen likaså. Huawei växer lavinartat.

>>>brist på data av kvalitet
>>>Trots att Kina sitter på massiva mängder data är kvaliteten relativt låg
Det kan stämma när det gäller massövervakning likt Sverige, vilket Kina ändå inte ägnar sig åt. Medan Sverige har byggt en nästan 100% databas med biometrisk information över medborgarna genom bland annat passfotostationerna har Kina med sina ID kort använt en 20 kronors webbkamera och bilderna duger inte för ansiktesigenkänning som i Sverige. Inte heller registrerar man sig med egna personliga data i Sociala medier eller på webben.

>>>kompetent arbetskraft
>>>lider landet av kunskapsbrist inom AI
Delvis sant. Kina ligger mycket lång före alla andra länder världen när det gäller kunskap, men problemet är att AI är ett nytt område. Det är ingen brist på kompetent folk, men vad som saknas är ingenjörer med sådär 30 års erfarenhet inom AI. Dom finns bara inte i stora antal. Bristen är betydligt större i andra delar av världen.

>>>Rapportens slutsatser går tvärtemot tidigare vanlig föreställning att Kina sitter på en guldgruva av data från dess 840 miljoner internetanvändare,
Kina sitter faktiskt på en ”guldgruva” men informationen är dåligt eller inte alls kopplad till fysiska personer.

>>>oro kring säkerhet och etik som utmaningar
Det finns det och därför ligger Kina främst i världen när det gäller att skydda individen mot övergrepp, både från individer, företag och myndigheter. Det skyddet finns både i lagstiftningen och hur teknologin tillämpas i praktiken. Kina massövervakar inte, men man punktbevarar kriminella och terrorister och gör det helt öppet.

Verkligen dåligt DI.se. Igen, ett verkligt bottennapp i kvalitet på en Bonnier tidning, och fejknyheter som man sprider.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s